
Een familieplek met meer dan 100 jaar geschiedenis
Missie.
De missie van Sybrook is om teams een inspirerende plek te bieden waar ze kunnen groeien, samenwerken en zich verder ontwikkelen. Hier ontdekken ze hoe ze het maximale uit hun samenwerking kunnen halen en nog beter het doel van hun organisatie kunnen leven.
Een plek met geschiedenis
Een naam uit het landschap
’t Sybrook betekent Zuidbroek, broek zijnde een laaggelegen gebied dat blijvend nat is, meestal door een kwel. Dit moerassige landschap is nog steeds te vinden voor het jachthuis en onder de bomen in de hoek van ’t Sybrook nabij het Haagse Bos.
Al genoemd in 1607
De beroemde Twentse streekhistoricus Jacobus van Deinse meldt in een brief uit 1910 dat het buitengoed ’t Sybrook in 1607 voor het eerst in een document wordt genoemd. Er wordt melding gemaakt dat in 1607 een boom werd gehouwen “int Sidebroeck”, zoals ’t Sybrook toen genoemd werd.
Van heidegrond tot productiebos
De verbinding van onze familie met dit stuk natuur begint bij onze betovergrootvader Ludwig van Heek. In 1913 kocht hij gronden aan beide zijden van de Oldenzaalsestraat, van de Lonnekerberg tot aan het Haagse Bos. In die tijd was de omgeving nog grotendeels bedekt met natte en droge heide. Vanaf de Lonnekerberg kon je in de verte zelfs kasteel Bentheim in Duitsland zien liggen. Ludwig van Heek liet de hei wegschrapen om dennenbossen aan te planten. De stammen waren bestemd voor de Limburgse mijnbouw, waar ze werden gebruikt om mijngangen te stutten. Sporen van deze bossen zijn nog steeds zichtbaar op ’t Sybrook: net als asperges zijn de dennen in rijen op een verhoging geplant.
Oorlogsjaren en onderduikers
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zaten op de zolder boven de koeien van de boerderij onderduikers verstopt. De grotere vijvers op en rond ‘t Sybrook zijn ontstaan door afgravingen door het Duitse leger, dat zand nodig had voor de uitbreiding van vliegveld Twente. Vandaar de oude benaming van de vijver bij de achtste hole van de golf: het Moffengat.
Van koeienstal naar keuken
Na de oorlog bewerkte boer Ten Kate het akkerland en hield koeien op de weilanden waar nu de golfbaan ligt. De familie Ten Kate bewoonde de boerderij. Waar de huidige keuken is en waar nu twee slaapkamers op de begane grond zijn, stonden tientallen jaren koeien.
Van jachtterrein naar golfbaan
In de jaren tachtig besloten onze grootvader en zijn broer om op het voormalige jachtterrein, samen met enkele Twentse ondernemers, een golfbaan aan te leggen. Er werden uiteindelijk 27 holes gerealiseerd. Nog ongeveer tien jaar na de voltooing was de familie betrokken bij het wel en wee van de golfbaan. Daarna is definitief afscheid genomen van de gronden waarop de golf ligt. De baan is nu eigendom van Het Rijk van ’t Sybrook.
Een plek die blijft
Vandaag de dag is het rondom de golf gelegen buitengoed ’t Sybrook een natuurgebied, met afwisselend bos en enkele kleine stukken natte en droge heide. Al iets meer dan een eeuw komt onze familie hier samen om te genieten van rust, natuur en elkaars gezelschap. Een recente ecologische studie heeft maar liefst 66 soorten flora en fauna vastgelegd op ’t Sybrook — van reeën, dassen en spechten tot bijzondere paddenstoelen, vlinders en libellen. In het voorjaar van 2025 heeft de boerderij een nieuwe bestemming gekregen: een inspirerende locatie waar teams kunnen samenkomen, vertragen en zich laten voeden door de natuur.
Dit is Zeeger
Zeeger is een van de broers achter deze bijzondere familieplek. Met zijn ervaring in het organiseren van teamoffsites en het creëren van inspirerende ervaringen, weet hij hoe hij jouw verblijf onvergetelijk kan maken. Of je nu hulp nodig hebt met het plannen van je programma of met de praktische zaken.
Contact: 0031-648446864